SINDS DE TULPOMANIE IS NEDERLAND IN DE GREEP VAN DE BLOEMBOL

Er wordt weleens beweerd dat de eerste economische crisis in Europa in Nederland plaatsvond in 1637….en dat werd de Tulpengekte of wel de Tulpomanie genoemd. Waar kwam die tulp en die tulpengekte vandaan waarbij bloembollen de waarde hadden van een Amsterdams grachtenpand? Een periode die ook wel de eerste Europese economische crisis wordt genoemd. Hoe heeft dit geleid tot de florerende bloembollencultuur in Nederland? Dit gaat over bodem en klimaat, over afzien en doorzetten, over toeval en inzicht, over weelde en ellende, over mystiek en vervoering die de bloemen van deze bolgewassen al eeuwenlang de mens tot het waanzinnige aan toe hebben bezig gehouden. Een boeiend cultuurhistorisch verhaal met beelden van vroeger en nu, maar ook met besluitende vraag:…hoe gaat het nu verder?

Tijdens het Tulpenfestival in Morges zal Joop Zwetsloot, oud-directeur van de Nederlandse bloembollenveiling en oprichter van het museum de Zwarte Tulp in Lisse, een lezing houden over Nederlands’ trots: het cultureel erfgoed van de bloembollen- en tulpencultuur.

Joop Zwetsloot is de echtgenoot van Miek Verdegaal die tijdens het Tulpenfestival exposeert in Espace 81 met haar expositie BULBOMANIA.

Deze lezing met aperitief wordt aangeboden aan de NVG voor de speciale prijs van CHF 10.

TIJDSTIP 16.00-18.00

ADRES: ESPACE 81 / Le Cellier, Grand-Rue 81, Morges

Aanmelden kan tot en met 2 mei.